Den stora päronräddningen

För ett tag sedan fick vi ett samtal från en svensk odlare som lärde oss något nytt.

Vad var det vi lärde oss? Jo, om man ska konvertera en konventionell fruktodling till en ekologisk så tar det tre år och i övergångsperioden finns det en risk att hela skörden faller mellan stolarna. Hur kan den göra det undrar du kanske. Här är några punkter:

  • Du kan inte sälja frukten som EKO då omställningen inte är klar.
  • Du kan inte sälja frukten till konventionella packerier då hållbarheten på frukten inte är lika lång givet att du använder eko-godkända besprutningsmetoder.
  • Skulle du ändå lyckas sälja frukten som konventionell frukt är lönsamheten otroligt dålig givet att du använder eko-godkända odlingsmetoder, men som du inte kan ta höjd för i din prisbild under omställningsperioden.

Att snabbt och lätt hitta en livsmedelstillverkare som vill köpa 100 ton päron och kan tänka sig betala för det kräver sin säljkraft. Något odlare oftast inte har.

På så sätt kan det ibland bli billigare att inte skörda alls och man låter fullgod, fantastisk frukt ruttna bort. Samtidigt som vi importerar päron från alla världens hörn. 

Samtalet vi fick handlade just om en skörd på 100 ton päron som riskerar att slängas på grund av övergången. 

Vi samlades runt ritbordet för att hitta en lösning och resultatet blev en ny baginbox. En räddad päron- och äppelmust.