Att rädda frukt & grönt är förbaskat roligt! Du vet aldrig riktigt när och vad som kommer in. Men mest spännande är nog anledningen till varför frukten & grönsakerna ska slängas.
Här har vi samlat våra mest spännande och annorlunda räddningshistorier från de senaste åren.
ANANASRÄDDNING
För många år sedan fick vi ett annorlunda samtal:
"Vi har 18 ton ananas som kommer att behöva slängas! Vår last har fastnat i tullen för att de har hittat ett av Europas största kokainbeslag på båten. Så när vi får loss ananasen kommer den vara "för mogen" för att kunna säljas."
Hade vi någonsin pressat ananas? Nej, det hade vi inte. Visste vi hur vi skulle göra? Nej, inte det heller, men som vi alla vet så finns det inget man inte kan lära sig på YouTube. Den räddade ananasen blev 20 000 flaskor limited edition ananasjuice och vi kommer för alltid att minnas den.
Ibland är det märkliga omständigheter bakom våra räddningar!
DEN STORA PÄRONRÄDDNINGEN
För ett tag sedan fick vi ett samtal från en svensk odlare som lärde oss något nytt.
Vad var det vi lärde oss? Jo, om man ska konvertera en konventionell fruktodling till en ekologisk så tar det tre år och i övergångsperioden finns det en risk att hela skörden faller mellan stolarna. Hur kan den göra det undrar du kanske. Här är några punkter:
- Du kan inte sälja frukten som EKO då omställningen inte är klar.
- Du kan inte sälja frukten till konventionella packerier då hållbarheten på frukten inte är lika lång givet att du använder eko-godkända besprutningsmetoder.
- Skulle du ändå lyckas sälja frukten som konventionell frukt är lönsamheten otroligt dålig givet att du använder eko-godkända odlingsmetoder, men som du inte kan ta höjd för i din prisbild under omställningsperioden.
Att snabbt och lätt hitta en livsmedelstillverkare som vill köpa 100 ton päron och kan tänka sig betala för det kräver sin säljkraft. Något odlare oftast inte har.
På så sätt kan det ibland bli billigare att inte skörda alls och man låter fullgod, fantastisk frukt ruttna bort. Samtidigt som vi importerar päron från alla världens hörn.
Samtalet vi fick handlade just om en skörd på 100 ton päron som riskerar att slängas på grund av övergången.
Vi samlades runt ritbordet för att hitta en lösning och resultatet blev en ny baginbox. En räddad päron- och äppelmust.
RÖDBETSRÄDDNING
Storleken har betydelse, men inte för smaken.
Tonvis av rödbetor som är ”för” stora äts aldrig upp. De säljs inte i våra butiker och de får inte plats i livsmedelsindustriernas maskinparker. Tokigt tyckte vi. Så vi skruvade lite på pressarna och vips så kunde vi ta hand om de stora jättarna också.
RÖDBETANS HÄLSOFÖRDELAR
Du känner igen den som pyttipannans bästa kompis: rödbetan. Men det du inte visste är att den är sprängfylld av en massa hälsofördelar.
Rödbetor är fulla av näringsämnen som mineraler, vitaminer och antioxidanter - alla viktiga delar i din hälsa. Den är även hög på nitrat vilket kan förbättra uthålligheten. Då vårens alla Vasalopp, Göteborgsvarv och svenska klassiker är runt hörnet passade vi på att samla rödbetans superkrafter allt i form av världens godaste rödbetsjuice.
Vill du läsa mer om rödbetans superkrafter kan vi tipsa om Sveriges största hälsomagasin, MåBras, artikel om rödbetans hälsofördelar.