40 % av allt som odlas slängs. Varför då? Någon har köpt för mycket. Några få procent är dåligt och allt slängs. Ett aggregat har lagt av i en kylcontainer. Någon har satt upp regler för hur en perfekt banan ska se ut. Ja, anledningarna är många.
Vi tar hand som svinn i fyra olika led. Från grossister, odlare, fruktkorgsföretag och livsmedelsindustrier.
I vår Frukträddarfabrik sorterar vi allt vi får in för hand. Skiljer dåligt från bra. Det är ett hantverk som tar otroligt mycket tid (bär som kommer i 150g-askar är värst!). Av det riktigt fina tillverkar vi juicer, shots, lemonader och smoothies. Det som inte är fint nog för att bli livsmedel blir istället jord och gödsel i vår stora kompostmaskin.
VAD ÄR RÄDDAD FRUKT?
Definition:
Frukt & grönt som p.g.a. extraordinära situationer riskerar att slängas.
Exempel: En inköpare har köpt in för mycket, produkter med kort datum, en pall som vält, en försenad container, mättad marknad, en apelsin i nät som gör att hela nätet slängs.
Eller
Kontinuerliga restflöden/sidoströmmar från livsmedelsindustrier som inte tas om hand.
Exempel: äppelkärnhus från klyfttillverkning, halva ärtor som sorteras ut, för stora rödbetor, raka bananer.
Varför kostar räddad frukt ibland mer?
Råvaran i sig kostar inte särskilt mycket, men hanteringen gör. I slutändan är räddade råvaror ofta dyrare än om vi hade köpt in “vanlig” frukt i bulk.
Vi har tre kostnadsdrivare:
- Handsortering. Allt ska tittas igenom, nät med apelsiner ska sprättas, dålig frukt ska skiljas från bra, bär i ask ska sorteras. Handpåläggningen är ibland extrem.
- Flexibilitet. Vi vet aldrig när och vad vi får in. Vi jobbar adhoc och måste kunna hantera allt från rödbetor i säckar om 1000 kg till små jordgubbsaskar á 150g. Vi är snabbfotade och gör små serier, vilket i sin tur kostar.
- Logistik. Råvarorna finns på alla möjliga ställen. Grossistlager, frukthamnar, odlingar, fruktkorgsföretag, logistikcentrum. Vi måste hämta snabbt och vara agila.
VÅRT RÄDDNINGSLÖFTE
Svinn är komplext. Det finns i överflöd på vår planet (40 % av allt som odlas slängs), samtidigt kan det ibland vara svårt att hitta eller lyckas fånga upp det.
Svinnet uppstår längs hela värdekedjan, från odlare till konsument. En del svinn kommer och går, annat är mer konstant. Vissa aktörer är transparenta medan andra helst inte säger att de har svinn. Ibland är svinnet långt borta i en annan del av världen, ibland är det runt knuten. Givet att svinn fluktuerar och ibland är svåråtkomligt är vår inköpsprocess väldigt olik ett traditionellt livsmedelsföretag. Vi kan inte skicka en inköpsorder med specifika önskemål och förvänta oss att få det vi vill ha. Vi måste jaga, leta, fråga, tänka nytt, skapa strukturer, utbilda och anpassa vår maskinpark (så vi kan rädda knasiga storlekar som ingen annan vill ha).
Vårt mål är att rädda så mycket som möjligt, men ibland behöver vi köpa in “vanlig frukt” för att kunna rädda annan.
Ifall vår försäljning sticker iväg och inte är i relation till vad vi lyckas rädda har vi inget existensberättigande. Då blir vi som alla andra. Därför varierar vårt sortiment. Vissa råvaror kan vi alltid rädda medan andra kommer och går. Precis som svinnet.
Av den totala volymen frukt & grönsaker som vi använder under ett år är minst 51 % räddat. Andelen 2024 var 60 % (560 ton).
VI KAN RÄDDA ER FRUKT
Vi räddar äpplen, päron, bananer, citrusfrukter, bär, ingefära och rotfrukter. Har du något annat spännande? Hör av dig, vi kan skapa nya produkter.
Vill du att vi ska rädda din frukt? (minimum 1 pall)
sourcing@rscued.se eller 072 898 25 25