Vad är räddad frukt?

Definition:

Frukt & grönt som p.g.a. extraordinära situationer riskerar att slängas.


Exempel: En inköpare har köpt in för mycket, produkter med kort datum, en pall som vält, en försenad container, mättad marknad, en apelsin i nät som gör att hela nätet slängs.

Eller

Kontinuerliga restflöden/sidoströmmar från livsmedelsindustrier som inte tas om hand.

Exempel: äppelkärnhus från klyfttillverkning, halva ärtor som sorteras ut, för stora rödbetor, raka bananer. 


Varför kostar räddad frukt ibland mer?


Råvaran i sig kostar inte särskilt mycket, men hanteringen gör. I slutändan är räddade råvaror ofta dyrare än om vi hade köpt in “vanlig” frukt i bulk. 

Vi har tre kostnadsdrivare:

  • Handsortering. Allt ska tittas igenom, nät med apelsiner ska sprättas, dålig frukt ska skiljas från bra, bär i ask ska sorteras. Handpåläggningen är ibland extrem. 

  • Flexibilitet. Vi vet aldrig när och vad vi får in. Vi jobbar adhoc och måste kunna hantera allt från rödbetor i säckar om 1000 kg till små jordgubbsaskar á 150g.
    Vi är snabbfotade och gör små serier, vilket i sin tur kostar. 

  • Logistik. Råvarorna finns på alla möjliga ställen. Grossistlager, frukthamnar, odlingar, fruktkorgsföretag, logistikcentrum. Vi måste hämta snabbt och vara agila.