Varför kostar era produkter lite extra?
Råvaran i sig kostar inte särskilt mycket, men hanteringen gör. I slutändan är räddade råvaror ofta dyrare än om vi hade köpt in “vanlig” frukt i bulk.
Vi har tre kostnadsdrivare:
-
Handsortering. Allt ska tittas igenom, nät med apelsiner ska sprättas, dålig frukt ska skiljas från bra, bär i ask ska sorteras. Handpåläggningen är ibland extrem.
-
Flexibilitet. Vi vet aldrig när och vad vi får in. Vi jobbar adhoc och måste kunna hantera allt från rödbetor i säckar om 1000 kg till små jordgubbsaskar á 150g.
Vi är snabbfotade och gör små serier, vilket i sin tur kostar.
- Logistik. Råvarorna finns på alla möjliga ställen. Grossistlager, frukthamnar, odlingar, fruktkorgsföretag, logistikcentrum. Vi måste hämta snabbt och vara agila.
Vart får ni frukt och grönsakerna ifrån?
Frukt- och grönsaksgrossister, dagligvaruhandelskedjor, bönder och fruktkorgsleverantörer.
Är era produkter gjorda av gamla frukter och grönsaker?
Nej, tvärtom! Vanligtvis är det en liten procent av ett parti som är dåligt, men det är anledning nog till att allt ska slängas. Även det som är helt perfekt. Vi sorterar bort allt det som inte är bra och gör goda drycker och livsmedel på allt det som är riktigt fint.
Fun fact: ofta är kvalitén bättre på den frukten vi får in jämfört med den frukt man traditionellt använder sig av inom livsmedelsifdustrin. Vi får in mycket frukt som egentligen är ämnad för att säljas i butik. D.v.s 1:klass frukt.
Hur mycket frukt räddar ni?
2024 räddade vi 560 ton frukt & grönsaker.
Varför använder ni inte bara räddad frukt?
Svinn är komplext och fluktuerar. Ibland saknas tillräckligt med räddad frukt, då kan vi handla in "vanlig frukt" vid behov.
Vårt mål är att rädda så mycket som möjligt. Skulle vi köpa mer än vi räddar har vi inget existensberättigande. Läs mer om vårt räddningslöfte här
Var kan jag köpa era juicer?
Skicka ett mail till hej@rscued.se och berätta vart du bor så hjälper vi dig!
Varför smakar era juicer olika från gång till gång?
Det beror på vad som behöver räddas för stunden! Allt beror på sort, säsong, ursprungsland och mognadsgrad. Tur att vi älskar variation!
Är era drycker pastöriserade?
Ja!
Hur kan era drycker hålla så länge?
Pastörisering är nyckeln! Vi värmer alla drycker under produktionen för att de ska hålla längre, på så sätt bidrar vi till att minska matsvinnet i vårt eget led.
Är era drycker veganska och laktos- och glutenfria?
100%